Uva Ve Uvb Koruması Hakkında Bilmen Gerekenler

Article Read Duration 8 dk. okuma

UVA ışınları cildin erken yaşlanmasına neden olurken UVB ışınları yanıklardan ve bronzlaşmadan sorumludur. Her ikisi de cilt kanseri riskini arttırır. Uzun UVA ışınları, özellikle cilde derinlemesine nüfuz eden ve koyu pigment lekeleri, güneş alerjisi ve erken yaşlanma gibi sorunlara neden olan UVA ışınlarının bir alt grubudur. Etkili bir koruyucu UVA, UVB ve uzun UVA ışınlarını filtrelemelidir. UVB ışınları için SPF değerine UVA için ise PPD değerine bakarak güneş korumanızın ne kadar güçlü olduğunu anlayabilirsiniz. En gelişmiş güneş koruyucu ürünler, uzun UVA ışınlarına karşı koruyucu etkiyi arttırmak için Baicalin gibi antioksidanlar içerir. La Roche-Posay'ın en hassas ciltlere bile uygun olan Anthelios serisi, etkili bir UVA-UVB-uzun UVA koruması sağlar.

UVA VE UVB ARASINDAKİ
FARK NEDİR?

UV ışınları, dünyaya ulaşan güneş ışınlarının sadece %5'ini oluşturmakla birlikte çok da güçlüdürler. Birkaç çeşit UV ışını vardır. UVC ışınları çoğunlukla ozon tabakası tarafından engellenirken, UVA ve UVB ışınları dünyaya ulaşır ve cilde etki eder.

UVA: "Ageing" (yaşlanma) veya "Allergie" (alerji) ''nin A'sı

Yıl boyu hatta bulutlu günlerde bile etkisini gösteren UVA ışınları dünya yüzeyine yansıyan ultraviyole ışınlarının %95'ini oluşturur. Bu inatçı ışınlar bulutlardan ve camlardan geçip epidermisten içeri sızabilmektedir.
Güneş yanığına neden olan UVB'nin aksine UVA ışınları her ne kadar ağrı yapmasa da zararsız da değildir. Cildin derinlerine nüfuz ederek dermisteki (cildin alt katmanı) hücrelere ulaşırlar. Bu ışınlar serbest radikaller üreterek uzun vadede cilt hasarlarına yol açabilirler, bunlar:

  • Foto yaşlanma: Cildin destek yapılarının (elastin ve kolajen lifleri) değişime uğramasıyla cilt gevşeyip sıkılığını kaybeder ve kırışıklıklar ortaya çıkar.
  • Güneş intoleransı: Yaygın olarak güneş alerjisi olarak bilinir (kızarıklık, kaşıntı, polimorf ışık erüpsiyonu).
  • Pigmentasyon bozuklukları: (hamilelik maskesi, koyu lekeler).
  • Cilt kanseri oluşumu.

UVA koruması ile ilgili okumak için BURAYA tıklayın.

UVB: "Burns" (yanık) veya "Bronzed skin" (bronzlaşmış cilt) in B'si

UVB ışınları, dünyaya ulaşan UV ışınlarının yalnızca %5'ini oluşturur. UVA ışınlarının aksine, bulut ve camlardan geçemezler ancak epidermise nüfuz edebilirler. Bronzlaşma, güneş yanıkları, güneş alerjisi ve cilt kanserlerinden sorumludurlar.
UVA koruması ile ilgili okumak içinBURAYA tıklayın.

Cildi hem UVA hem de UVB ışınlarından korumanın ne kadar önemli olduğunu anladınız.
Doğru güneş koruyucuyu nasıl seçeceğinize dair okumak için BURAYA tıklayın.

UZUN UVA
NEDİR?

Uzun UVA ışınları: Hep var olan görünmez tehlike

 

Tüm yıl boyunca, farkında olmadan sürekli uzun UVA ışınlarına maruz kalırız. Buna pasif maruziyet denir. Bu güneş ışınları bulutlardan ve camlardan geçer hatta epidermisten dermise (cildin derin tabakası) kadar girebilir

 

Uzun UVA ışınlarının etkileri nelerdir?

 

UVA ışınları ne kadar uzun olursa cilde o kadar derin nüfuz ederler. Bazen geri dönüşü olmayan cilt hasarlarına yol açarlar:

 

  • Hamilelik maskesi, koyu lekeler ve grimsi ten rengi gibi pigmentasyon ve renk bozuklukları.
  • Güneş alerjisi ve intoleransı: Tüm UV ışınları gibi uzun UVA ışınları da ciltte kızarıklık, leke ve kaşıntıyı tetikleyebilir. Güneş alerjisi hakkında bilgi edinmek için BURAYA tıklayın.
  • Fotoyaşlanma veya erken yaşlanma: Ciltte kırışıklıklara neden olan elastikiyet kaybı ve gevşeme.

 

Uzun UVA ışınları tüm UV ışınlarının %75'ini oluşturur, dolayısıyla iyi bir güneş koruyucusu, geniş spektrumlu UVA-UVB ışınlarından uzun UVA ışınlarına kadar koruma sağlamalıdır.

 

GÜNEŞ KORUYUCULARI ÜZERİNDEKİ SAYILAR
NE İFADE EDİYOR?

Güneş koruyucusu faktörlerini anlamak

Doğru güneş koruyucuyu seçmek bazen kafa karışıklığı yaratabilir. Tüm bu isimler, numaralar ve kısaltmalar (SPF, PPD) ile ihtiyacınız olanı bulmak her zaman kolay olmayabilir. Peki en iyi güneş koruyucuyu seçmek için bilmeniz gerekenler nelerdir?

UVB koruması: SPF sistemi

UVB koruması SPF (güneş koruyucu faktör) adlı bir sistem ile ölçülür. Güneş yanıklarını önlemek için doğru SPF'yi tercih etmelisiniz. Tüm güneş koruyucu ürünlerin üzerinde belirtilen bu SPF'nin dört farklı koruma düzeyi vardır: düşük (6 -10 faktör), orta (15 -25 faktör), yüksek (30 -50 faktör) ve çok yüksek (50+ faktör). Peki bu SPF numaraları ne ifade ediyor?

Bir örnek ile açıklayalım:
Diyelim ki Laura açık tenlidir ve normalde yanmadan güneşte 10 dakikaya kadar kalabiliyor.

Cildine SPF 10 faktörlü bir ürün uygularsa, yanma süresi koruma faktörü ile çarpılır, yani güneşin altında yanmadan 10 x 10 = 100 dakika kalabilecektir.

Ancak en iyi şekilde korunmak için üründen eşit miktarda ve bolca uygulaması gerektiğini göz önünde bulundurmalıdır. Genel olarak şunu söyleyebiliriz ki, muhtemelen düşündüğünüzden daha fazla kreme ihtiyacınız vardır. Tüm vücut için yaklaşık golf topu büyüklüğünde ürün kaba bir ölçü olarak verilebilir.

UVA koruması: PPD sistemi

UVA koruması, koruma derecesini ölçmek için PPD (kalıcı pigment koyulaşması) adında kendi sistemine sahiptir. SPF'de olduğu gibi, yüksek bir PPD, UVA ışınlarının zararlı etkilerine karşı daha güçlü ve daha uzun süre koruma anlamına gelir. Bu sistem, SPF sistemi ile aynı şekilde işler, dolayısıyla 10 değerinde bir PPD, güneş korumasız bir cilde kıyasla kızarıklığı yaklaşık 10 kat geciktireceğini ifade eder. Ve tekrar ediyoruz, güneş koruyucuları söz konusu olduğunda “more is more” ifadesini hatırlayın, yani ne kadar çok ürün uygularsanız o kadar çok korunursunuz.

FARKLI FOTOTİPLER
GÜNEŞ IŞINLARINA KARŞI FARKLI TEPKİLER VERİR

Bazı ciltler kolayca bronzlaşırken, bazıları daha hassas ve sürekli yüksek koruma faktörüne ihtiyaç duyar. Yüksek bir koruma faktörü cildi daha iyi korur. Ancak, ürün her 2 saatte bir veya yüzme ya da yoğun terlemeden sonra tekrar uygulanmalıdır.

Benim fototipim nedir?

Fototipiniz, cildinizin güneşe nasıl tepki verdiğini yansıtan bir sınıflandırmadır. Altı çeşit fototip vardır:

  • Fototip I: Çok açık, çok çilli cilt tipidir. Hiç bronzlaşmaz ve ciltte hep güneş yanığı olur.
  • Fototip II: Açık tenli, çilli cilt tipidir. Bazen hafif bronzlaşsa da ciltte hep güneş yanığı meydana gelir.
  • Fototip III: Açıktan buğdaya dönük cilt tipidir. Orta seviyede bronzlaşır ve ciltte bazen güneş yanığı meydana gelir.
  • Fototip IV: Buğday tenli, çilsiz cilt tipidir. Yoğun bir şekilde bronzlaşır, ciltte hiç güneş yanığı olmaz.
  • Fototip V: Koyu, çilsiz cilt tipidir. Çok yoğun bir şekilde bronzlaşır, ciltte hiç güneş yanığı olmaz.
  • Fototip VI: Çok koyu, çilsiz cilt tipidir. Ciltte hiç güneş yanığı olmaz.

HANGİ GÜNEŞ KORUYUCUSUNU
KULLANMALIYIM?

Hassas ciltlere yönelik en iyi UVA, UVB ve uzun UVA koruyucusu hangisidir?

Güneşin altında güvende olmak için aynı anda UVA, UVB ve uzun UVA koruması sağlayan bir güneş korumasına ihtiyacınız vardır. Ürününüzde uzun UVA ibaresinin yer aldığından emin olun, zira her formül bu tür UV ışınlarına karşı korumaz. Eğer açık tenli olup açık göz rengi ve saç rengine sahipseniz yüksek veya çok yüksek faktörlü korumaya (SPF 30 - 50+) ihtiyacınız vardır. Cildiniz daha koyu ise daha düşük koruma faktörlü bir ürün kullanabilirsiniz. Cildiniz hassas ise hassas ciltlere özel ürünler tercih etmelisiniz.

La Roche-Posay Dermatoloji Laboratuvarı yaklaşık 30 yıl boyunca yetişkinler ve çocuklar için hassas ciltleri korumaya yönelik güneş koruyucuları geliştirmiştir. En hassas ciltlerde bile mükemmel tolerans sağlayan ve UVA, UVB ve uzun UVA ışınlarına karşı etkili olanANTHELIOS güneş koruyucu ürünler, Avrupa standartlarının önerdiğiden iki kat daha fazla koruma sunar.

REFERANS OLARAK GÖSTERİLEN
DERMATOLOJİK CİLT BAKIM MARKASINDAN KOMPLE BAKIM SERİSİ

Dermatologlar tarafından önerildi: Cildiniz emin ellerde

Dermatologların ortak markası La Roche-Posay'ın sıvı, yağ, süt, jel ve sprey şeklindeki ANTHELIOS serisi , konforu ve korumayı bir araya getiren ve sık kullanıldığında bile yüksek tolerans sağlayan farklı dokularda ürün yelpazesi sunar. Farklı boy ve koruma faktörlerine sahip Anthelios güneş ürünleri (SPF 30 yüksek koruma veya SPF 50+ çok yüksek koruma), her cilt tipinin ihtiyaç ve gereksinimini karşılar. Yüksek UVA ve UVB koruması, sizi güneş yanıkları gibi güneşin anlık rahatsız edici etkilerine ve fotoyaşlanma gibi uzun vadeli hasarlara karşı korur.

HASSAS BİR CİLT İÇİN EN İYİ
GÜNLÜK GÜNEŞ KORUYUCUSU HANGİSİDİR?

Cildim hassas ise hangi güneş koruyucusunu kullanmalıyım?

Yüzünüzün cildi hassas ise ve günlük kullanım için etkili bir güneş koruyucu arıyorsanız, hassas cilt uzmanları ve dermatologların ortak markası La Roche-Posay'ın ANTHELIOS serisini  tercih etmelisiniz. Tüm Anthelios ürünleri hassas ciltler için uygundur ve uzun UVA'dan UVA-UVB'ye kadar dengeli bir koruma sağlarlar.

ANTHELIOS XL 50+ COMFORT CREAM:
YÜZ İÇİN ÇOK YÜKSEK KORUMA SAĞLAR

Uzun UVA'lara karşı antioksidan koruyucu ile zenginleştirilmiştir

La Roche-Posay, vadettiğinin de ötesine geçerek hassas ciltler için UV ışınlarına karşı çok yüksek koruma sağlamak için geleneksel Çin tıbbı kaynaklı bir antioksidan içerik ilave ederek yüz için olan güneş koruyucularının formülünü geliştirmiştir.

Baicalin: Uzun UVA ışınlarına karşı devrim niteliğinde bir antioksidan

50+ faktörlü kremin yeni formülü eşsiz bir antioksidan olan Baicalin ile zenginleştirilmiştir ve daha fazla koruma sağlamak için uzun UVA ışınları dahil olmak üzere UV ışınlarının etkilerine karşı ilk kez biyolojik etkinliğini göstermiştir.
Son teknoloji filtre sistemimiz olan Mexoplex®'i tamamlayan Baicalin, aşağıda belirttiğimiz özellikler sayesinde korumayı daha da arttırmaktadır, şöyle ki:

  • Uzun UVA ışınlarının neden olduğu serbest radikal üretimini sınırlandırır.
  • DNA hücrelerini korur.

Sonuç: Cilt UVA, UVB ve uzun UVA ışınlarına karşı etkili bir şekilde korunur. Doğru güneş koruyucusu ile sizin ve ailenizin cildi güneşin altında güvendedir.

ANTHELIOS ULTRA CREAM SPF50+:
GÖZ TAHRİŞİNİ ÖNLEYEN MİNİMALİST BİR FORMÜL

Özellikle güneş bakım ürünlerinin içeriklerine dikkat eden kişiler için La Roche-Posay ilk kez, koruyuculuğundan hiçbir şey eksiltmeden en minimalist güneş bakım formüllerini geliştirmiştir. Koruyucu bileşen içermeyen ve önceki formüllerden 12 içerik daha az içeriğe sahip, ANTHELIOS Ultra, cilt üzerinde, güneş koruyucusunun akması sonucu göz tahrişini önleyen ultra güçlü bir film oluşturur. Sonuç itibariyle, hassas göz çevresini en iyi şekilde koruyan ve üstün teknolojiyle güçlendirilmiş bu güneş bakım ürünü koruyuculuk konusunda en yüksek talepleri bile karşılar.

Bunu biliyor muydunuz? Hassas göz çevresi özellikle cilt kanseri riski altındadır

Güneş ürünleri kullananların, cilt kanseri riskine karşı en hassas bölgelerden biri olan göz çevresi bölgesini ihmal etmelerine yol açtığından gözleri tahriş eden ürünlere ilişkin endişeler daha da önem kazanmıştır. Göz kapağı kanseri tüm cilt kanserlerinin %5 ila 10'unu oluşturur1. ANTHELIOS Ultra ürünü, lens kullanan ve hassas gözlere sahip kişiler üzerinde oftalmolojik gözetim altında test edilmiş ve olağanüstü sonuçlar elde edilmiştir. Klinik testler sonucunda ürün şunları YAPMAZ:

  • % 81 gözleri tahriş etmez
  • % 84 gözlere akmaz
  • % 90 gözleri yaşartmaz

Uzun sözün kısası: Cildi korumak hayati önem taşır ve buna göz çevresi bölgesi de dahil edilmelidir. Göz tahriş ve yaşarmasına yol açmayan ANTHELIOS Ultra ürününü göz çevrenize rahatlıkla uygulayabilirsiniz.

KISA BİR TEKRARA
MI İHTİYACINIZ VAR?

Güneş koruyucusu nasıl seçilmeli

  • Ürününüz geniş spektrumlu UVA-UVB ışınlarından uzun UVA ışınlarına dengeli bir koruma sağlamalıdır.
  • Eğer açık tene ve açık göz rengi sahipseniz yüksek veya çok yüksek faktörlü bir koruyucu (SPF 30 - 50+) tercih etmelisiniz.
  • Cildiniz hassas ise hassas ciltlere yönelik ürünler kullanmalısınız.
  • En gelişmiş ürünler, uzun UVA ışınlarının yol açtığı hasarları azaltmaya yardımcı olan Baicalin gibi antioksidanlar içerir.
  • Hassas cilt uzmanları ve dermatologların ortak markası La Roche-Posay'ın ANTHELIOS serisi, Avrupa standartlarının ötesinde dengeli bir UVA-UVB-uzun UVA koruması sağlar.

Çocukların güneşten nasıl korunacağına dair bilgi edinmek için BURAYA  tıklayın.

Koyu lekeler ve gebelik maskesi gibi pigmentasyon sorunları hakkında bilgi edinmek için BURAYA tıklayın.

1Cook BE Jr, Bartley GB. Treatment options and future prospects for the management of eyelid malignancies: an evidence-based update. Ophthalmology 2001 Nov; 108(11):2088-98.

DOĞRU
VEYA YANLIŞ

True-or-false-visual-1

GÜNEŞ
ERKEN YAŞLANMAYA NEDEN OLABİLİR.

DOĞRU TRUE-ANSWER

UVA ışınları, kolajen ve elastin lifleri gibi cildin yapı taşlarını bozar. Güneşe maruz kalmak, zamanla kırışıklıkların yanı sıra cildin dolgunluk ve elastikiyet kaybına neden olur. UVB ışınları ise düzensiz pigment oluşumunu arttırarak ciltte koyu lekelere ve solgunluğa yol açar. Genel olarak, ciltteki bu değişimlere foto yaşlanma adı verilir.
Daha Fazlasını Öğren
True-or-false-visual-3

HAVA BULUTLU OLDUĞUNDA GÜNEŞ KORUYUCU
SÜRMEK GEREKMEZ.

YANLIŞ WRONG-ANSWER

Yağmurlu günlerde bile cilt, foto yaşlanmanın yavaş yavaş ortaya çıkmasına sebep olan UV ışınlarına maruz kalır. Cildinizi tam olarak korumak için, sadece sıcak ve güneşli günlerde değil her gün güneş kremi kullanmalısınız.
Daha Fazlasını Öğren
True-or-false-visual-2

CİLT KANSERİ
NE KADAR ERKEN TEŞHİS EDİLİRSE O KADAR İYİ.

DOĞRU TRUE-ANSWER

Erken teşhis edildiğinde cilt kanserlerinin % 90'ı tedavi edilebilir. Bu nedenle, cilt doktoru ziyaretlerinizde tarama yaptırmak çok önemlidir. Cildinizdeki benlere ve sevdiklerinize iyi bakmak için [SAVE YOUR SKIN LANDING PAGE] kullanın. Ve tabii ki, benlerinizi korumak ve cilt kanserini önlemek için güneş kremini günlük olarak kullanmayı mutlaka alışanlık haline getirin.
Daha Fazlasını Öğren

ÇÖZÜME YÖNELİK
ÜRÜN SERİMİZE GÖZ ATIN

ANTHELIOS, güneş bakım ürünleri piyasasında öncü bir konumdadır. Geniş spektrumlu çok yüksek koruma özelliği ile güneş ürünleri ve hassas ciltler üzerinde 30 yıla yakın süredir yapılan ileri klinik araştırmaları sonucu ortaya çıkmıştır.

GÜVENLİK
TAAHHÜDÜMÜZ

Uluslararası kozmetik düzenlemelerinin ötesinde güvenlik standartları.

La Roche Posay Ürünleri Alerji Testlerinden Geçmiştir.

% 100 ALERJİYE KARŞI
TEST EDİLMİŞ ÜRÜNLER

Daha Fazla Göster
Tek Önkoşul = Sıfır Alerjik Reaksiyon
Tek bir durum tespit edersek, laboratuvara döner yeniden formüle ederiz
La Roche Posay Ürünleri Formül Koruması

DOĞRU AKTİF DOZDA
SADECE GEREKLİ İÇERİKLER BARINDIRIR

Daha Fazla Göster
Ürünlerimiz dermatolog ve toksikologlar ile işbirliği içinde geliştirilip en doğru etkin dozda en gerekli içeriklerden oluşur.
La Roche Posay Ürünleri Doğru Aktif Dozda Sadece Gerekli İçerik Barındırır.

ÇOK HASSAS CİLTLER ÜZERİNDE
TEST EDİLMİŞTİR

Daha Fazla Göster
Ürünlerimizin toleransı en hassas ciltler üzerinde (reaktif, alerjik, akneye eğilimli, atopiye eğilimli veya kanser tedavisi sonucu hasar görmüş veya zayıflamış ciltler) kontrol edilmiştir.
Hassas Ciltler İçin La Roche Posay Ürünleri

ZAMANA KARŞI
FORMÜLÜN KORUNMASI

Daha Fazla Göster
Zaman içinde tolerans ve etkinliğin en iyi şekilde korunması için en gerekli koruyucu içerikler ve en iyi ambalajlar kullanılmıştır.

GÜNEŞTEN KORUNMA İLE İLGİLİ
DAHA FAZLA BİLGİ EDİN

placeholder Güneş'ten Korunma ve Mercan Ağarması
Göz atın
placeholder Uva Ve Uvb Koruması Hakkında Bilmen Gerekenler
Göz atın

GÜNEŞ KORUMASI HAKKINDAKİ
TÜM YAZILARI GÖSTER

placeholder Güneş'ten Korunma ve Mercan Ağarması
DEVAMINI OKU