Akneye Eğilim Gösterebilen Hassas Cildin Şaşırtıcı Nedenleri

Article Read Duration 4 dk. okuma

Akneye eğilim gösterebilen hassas ciltlerin temel nedenlerinden biri hormonaldir. Ergenlik ve hamilelik dönemlerinde görülebilir. Daha az bilinse de stres yetişkinlerde görülen akneye eğilim gösterebilen ciltlerin ana nedenlerinden biridir. Stresin yanı sıra güneş (UV ışınımı) ve kirlilik de benzer belirtilere neden olabiliyor.

En önemli ipuçları:

• Meditasyon ve farkındalık gibi stres yönetimi tekniklerine zaman ayırın
• Hafif, komedojenik olmayan günlük SPF kullanın
• Yağlı cildi miselar suyla günde iki kez nazikçe temizleyin
• Kirlilik karşıtı dokuya sahip olan cilt bakım ürünleri hakkında eczacınızdan bilgi alın

KURUNTU YAPMIYORSUNUZ,
STRES AKNEYE EĞİLİM GÖSTEREBİLEN HASSAS CİLDE NEDEN OLABİLİR!

Evet, strestin akneye eğilim gösterebilen hassas cilde neden olabileceği doğru. Uzun çalışmalar, sınavlar, yetiştirilmesi gereken işler ve son derece rekabetçi bir ortam... İşler zorlayıcı bir hâl aldığında akneye eğilim gösterebilen ciltlerde stres kaynaklı belirtiler görülür. Belirtilerin şiddeti ile yüksek stres düzeyleri arasında bir bağlantı olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlandı. Doktorlar henüz akneye eğilim gösterebilen cilt ile stres arasındaki ilişkinin nasıl işlediğini tam olarak anlamadı ancak yağ bezlerinin daha fazla yağ üretmesini tetikleyerek cildin sivilceler için bir üreme alanına dönüşmesine neden olan stres hormonları ile bağlantılı olduğu düşünülüyor.


Peki sonuç ne? Stres, özellikle yetişkinlerde akneye eğilim gösterebilen cildin önemli bir nedeni.

Stresten kaynaklanan belirtileri nasıl yatıştırabilirim?

Stres kaynaklı akneye eğilim gösterebilen hassas cilde sahipseniz sakin kalmak için size uygun bir yol bulmalısınız: arkadaşlarınızla dışarı çıkmak, spor salonuna gitmek veya ekrandan uzaklaşmak... Cildiniz bunun için size minnettar olabilir!

GECE YAPILAN AKNEYE YÖNELİK BAKIMLARDA–
GÜNEŞE MARUZ KALMAK AKNEYE EĞİLİMİ TETİKLEYEBİLİR

UV ışını, akneye eğilim gösterebilen hassas ciltlerin az bilinen bir özelliğidir (evet, güneşli bir günün dezavantajı olabilir!) Hatta lekelerle ilgili eskimeyen efsanelerden biri, güneş ışığının akneye eğilim gösterebilen cildin kurtarıcısı olduğudur. Yanlış! Kısa vadede bronzlaşmak, ten renginizin daha eşit olmasını sağlasa da güneşin kurutucu etkisi cildinizin tatilden sonra "aşırı yağ üretmesine" neden olabilir. Aşırı yağ ve cildin üst katmanının kalınlaşması, gözenekleri tıkayarak sebumun doğru şekilde atılmasını önler. Bu nedenle güneşe maruz kalmak akneye eğilimli ciltlerdeki belirtileri artırabilir.

Güneş aynı zaman ciltteki iltihap sonrası hiperpigmentasyon veya PIH olarak bilinen kahverengi lekelerin en büyük nedenidir: İltihaplı cilt, UV ışınlarına tepki olarak kahverengi melanin pigmenti üretir. Sonuç mu? Cildinizde size yalnızca geçen sivilceleri hatırlatan kahverengi pigmentli izler ☹. Bu durum hem yaz hem kış mevsiminde görülebilir.

Peki sonuç ne? Güneş, cildin davranışını değiştirerek akneye eğilim gösterebilen hassas ciltlerin önemli bir nedeni haline gelir. Güneşin sivilceleri ve izleri daha da kötüleştirmesini nasıl önleyeceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.

Güneşin akneye eğilim gösterebilen hassas cildimi daha da kötüleştirmesini nasıl önleyebilirim?

Cilt, UV ışınlarından korunması için özel bir korumaya ihtiyaç duyar. İlk adım nedir?  Hem UVA hem de UVB ışınlarını kapsayan geniş spektrumlu bir UV koruması. Sıvı, yağ içermeyen ve komedojenik olmayan dokuları tercih edin. EFFACLAR Duo(+) SPF30, cilt kusurlarıyla mücadele eden son teknoloji içerikleri çok hafif ve komedojenik olmayan güneş filtresiyle bir araya getirir.

AKNEYE EĞİLİM GÖSTEREBİLEN CİLT NEDENLERİ
ARASINDA KİRLİLİK İLK SIRALARDA

“Akneye eğilim gösterebilen cildin nedeni sorulduğunda” yalnızca birkaç kişi kirli havayı ve egzoz dumanlarını düşünüyor. Ancak cildin maruz kaldığı en büyük streslerden biri kirlilik. La Roche-Posay, 15 yıl devam eden araştırmalardan sonra hava kirliliğinin, özellikle yetişkinlerde olmak üzere akneye eğilim gösterebilen ciltte belirtilerin artmasına yol açtığını kanıtladı.

Kirlilik, akneye eğilim gösterebilen cildi nasıl tetikler?

PM 2,5 olarak bilinen minik toz partikülleri cildin koruyucu bariyerini sıkıştırarak zarar verebilir. Ozon ve kirliliğe neden olan diğer maddelerle birlikte, cilt yüzeyinde sebum oksidasyonuyla başlayan bir zincirleme tepki başlatır. Bu kirliliğe neden olan maddeler, sebum bileşimini değiştirir ve cildin doğal antioksidanları olan C ve E vitaminlerinin eksikliğine neden olur. Cilt yüzeyindeki lipitlerden oluşan bu koruyucu katmana yapılan saldırılar (cilt bariyeri) sivilcelere ve aşırı parlaklık, tıkalı gözenekler, siyah noktalar, eşit olmayan cilt tonu ve donuk ten rengi gibi cilt problemlerine yol açar.

Peki sonuç ne? Kirlilik, yetişkinlerde akneye eğilim gösterebilen cildin en önemli nedenlerinden biridir (ve gençlerde de benzer belirtileri tetikleyebilir). Cilt daha yağlı hala gelir, siyah noktalar daha kötü görünür ve yeni noktalar çıkabilir.

KİRLİLİĞİN akneye eğilim gösterebilen cildimi daha da kötüleştirmesini nasıl önleyebilirim?

Herkes kirliliğin tehlikelerinden bahsediyor ancak bu görünmeyen düşmana karşı cildi nasıl korursunuz? İlk kirlilik karşıtı kurtarıcınız akıllı temizlemedir. Cilt, hiçbir istisna olmadan her sabah ve her akşam temizlenmelidir. Cilt yüzeyindeki mikroskobik kir partiküllerini mükemmel şekilde temizlediği kanıtlanan EFFACLAR Micellar Water gibi nazik ve sabun içermeyen bir temizleyici kullanın.

Cildi kirlilikten korumak için hangi günlük bakım ürününü kullanabileceğinizi mi merak ediyorsunuz? Kirliliğe neden olan parçaların cilde yapışmasını ve belirtilerin oluşmasını önleyen yapışma karşıtı dokular iyi bir başlangıçtır.

Akneye eğilim gösterebilen ciltlerin kirlilik kaynaklı tetiklenmesini önlemek için cilt tipinize uygun SPF kullandığınızdan emin olun çünkü UV ışınları ve kirlilik, birlikte akneye eğilim gösterebilen cildin en büyük nedenidir. İnce partiküllerin ve kirliliğin cildinize yapışmasını önlemek için kirlilik karşıtı bir formüle sahip güneş koruması kullanın. EFFACLAR Duo(+) SPF30, cilt kusurlarını önlediği klinik olarak kanıtlanmış bileşenleri yapışma karşıtı bir dokuya sahip leke önleyici bileşenlerle ve komedojenik olmayan güneş filtresiyle bir araya getirdiği için akneye eğilim gösterebilen cilde sahip şehir sakinleri için akıllıca bir çözümdür.

Akneye eğilim gösterebilen ciltlerle ilgili daha fazla bilgi için BURAYA tıklayın.

Akneye eğilim, stres ve depresyon hakkında daha fazla bilgi edinmek için BURAYA tıklayın.

1 Acta Derm Venereol. 2007;87(2):135-9. Study of psychological stress, sebum production and acne vulgaris in adolescents. Yosipovitch G, Tang M, Dawn AG, Chen M, Goh CL, Huak Y, Seng LF.

DOĞRU
VEYA YANLIŞ

True-or-false-visual-2

AKNEYE EĞİLİM GÖSTEREBİLEN CİLTLER
İÇİN ÇİKOLATA ZARARLI OLABİLİYOR.

YANLIŞ TRUE-ANSWER

Çikolatanın cilt kusurlarının görünümü üzerinde herhangi bir etkisi olduğuna dair bir kanıt olmasa da herkes için farklıdır ve bazılarında cilt kusurlarının oluşmasına yol açabilir. Hatta bitter çikolata cilde iyi gelen antioksidan bakımından zengindir!
Daha Fazlasını Öğren
True-or-false-visual-1

YAĞLI YİYECEKLER
YAĞLI CİLDE NEDEN OLUR.

YANLIŞ TRUE-ANSWER

Cilt kusurlarının görünümü ile ilgili yaygın bir mite göre yiyeceklerinizdeki yağ gözeneklerinizdeki yağa dönüşür ama bu ikisi arasında doğrudan bir bağlantı yoktur. Ancak doymamış yağlar açısından zengin bir beslenme, cilt de dahil olmak üzere tüm vücutta cilt kusurlarına neden olabilir.  Kısacası salamlar ve cipsleri fazla tüketmemek en iyisidir.
Daha Fazlasını Öğren
True-or-false-visual-3

ŞEKER
CİLT KUSURLARININ GÖRÜNÜMÜNÜ DAHA KÖTÜ YAPABİLİR.

DOĞRU TRUE-ANSWER

Yapılan son araştırmalara göre kan şekerinin aşırı yükselmesine neden olan yüksek glisemik endeksli gıdalar, cilt kusurlarının görünümünün daha kötü olmasına neden olabilir.  Söylemenin yapmaktan daha kolay olduğunu biliyoruz ama cildinizin mutlu kalmasını sağlayın. Tatlılar, şekerli içecekler ve beyaz undan yapılan atıştırmalıklardan uzak durun ve tam tahıl ve baklagiller gibi yüksek lifli gıdaları tercih edin.
Daha Fazlasını Öğren
True-or-false-visual-2

CİLT KUSURLARININ GÖRÜNÜMÜYLE OYNAMAK
İYİ BİR FİKİR DEĞİLDİR.

DOĞRU TRUE-ANSWER

Cilt kusurlarının görünümüyle oynamak her şeyin daha kötü olmasına neden olabilir. Parmaklar bu cilt kusurlarının diğer bölgelere yayılmasına sebep olabilir.Yani ciltteki noktaların sıkılması kötü bir alışkanlıktır ve kaçınılması gerekir!
Daha Fazlasını Öğren

BU AMACA YÖNELİK
BİR ÜRÜN SERİMİZ VAR

EFFACLAR, mükemmel bir tolerans sağlarken yüksek etkililiği sayesinde lekeleri tüm aşamalarda hedefleyen eksiksiz bir leke karşıtı çözüm serisidir.

GÜVENLİK
TAAHHÜTLERİMİZ

Uluslararası kozmetik düzenlemelerinin ötesinde güvenlik standartları.

La Roche Posay Ürünleri Alerji Testlerinden Geçmiştir.

ÜRÜNLERİMİZin %100ü
ALERJİ TESTİNDEN GEÇMİŞTİR

Daha Fazla Göster
Bir Ön Koşul = Sıfır Alerjik reaksiyon
Tek bir olay tespit edersek, laboratuvarlara geri döner ve yeniden formüle ederiz.
La Roche Posay Ürünleri Formül Koruması

ZAMAN İÇERİSİNDE
FORMÜL KORUMASI

Daha Fazla Göster
Zaman içerisinde bozulma toleransı ve etkinliğini garantilemek için yalnızca gerekli koruyucu maddeler içeren en koruyucu ambalajları seçiyoruz.
La Roche Posay Ürünleri Doğru Aktif Dozda Sadece Gerekli İçerik Barındırır.

DOĞRU AKTİF DOZDA
SADECE GEREKLİ İÇERİK BARINDIRIR

Daha Fazla Göster
Dermatolog ve toksikologlarla iş birliği içerisinde geliştirilen ürünlerimiz, doğru aktif dozda sadece gerekli içerikleri barındırır.
Hassas Ciltler İçin La Roche Posay Ürünleri

ÇOK HASSAS
CİLTLERDE TEST EDİLMİŞTİR

Daha Fazla Göster
Ürünlerimizin toleransı en hassas ciltlerde doğrulanmıştır: reaktif, alerjik, akneye eğilim gösterebilen, atopiye eğilim gösterebilen, kanser uygulamaları nedeniyle kırılganlaşmış veya zayıflamış hassas ciltler.

ATOPİYE EĞİLİM GÖSTEREBİLEN HASSAS CİLT
HAKKINDAKİ TÜM YAZILARI İNCELEYİN

placeholder Akneye Eğilim Gösterebilen Yağlı Ciltler Hakkında Her Şey
DEVAMINI OKU
placeholder Akneye Eğilim Gösterebilen Cilt İçin Çözümler
DEVAMINI OKU
placeholder Akneye Eğilim Gösterebilen Cilt İçin Çözümler
DEVAMINI OKU